PLECATA DIN CUIB

Curviculum vitae – Simonica: Ieri dansai pe langa foc / Azi dansezi la stroboscop

Simona Draghincescu s-a nascut la Ciorasti, o comuna amarata din Vrancea, la doi pasi de Focsani si la altu cativa pasi de epicentrul celor mai naspa cutremure din Romania. Un cu tremur s-a vrut si ea, inca de mica. A terminat fara gratie scoala generala, unde tacso era invator si o trecea sipe ea clasa, ca naiba era sa faca, s-o supera pe Ioana, adica pe ma-sa. retineti acest nume de mama, va va fi de folos putin mai jos.
A terminat cu chiu si vai liceul din Focsani si s-a dus la faculate, hat departe, la Galati, la Chmie Alimentara. Bine, stia ea sa faca branza de acasa si tot de prin comuna invatase sa bata smantana pana iesea untul din ea, ca doar se lauda peste tot ca era sportiva de mica, era handbalista.
La facultate s-a facut remarcata repede, atat printre studentii de culoare, care aveau… mana lunga si larga, dar si printre secursti. Impinsa de mica pe drumul pripasirii cu orice pret, s-a facut informatoare cu forta, zice ea. Ea s-a contrat, da’ a fortat-o scarbile alea de si-a ales “Ioana” ca nume de turnatoare, adica fix numele ma-sii. Forta, nu gluma! A turnat cinci ani, pana a terminat facultatea si s-a angajat la ICIL (fabrica de lactate) Braila. Acolo, trai nineaca, daca nu curgea, pica.
S-a maritat pentru prima oara cu unu’ Carac si nas i-a fost Constantin Cibu, care-i aducea blugi de afara si o punea sa-i si probeze, sa vada daca se muleaza bine pe cur. Crai, mosu’, ce mai!
Cum un maritis nu-i nicioadata de ajuns, si-a pus in cap sa puna mana pe chirurgul celebru al Brailei: dr sabau. Asta, dupa ce a incercat-o, nu i-a placut accentul de Ciorasti si nici nu s-a cacat pe el de privirea umeda, cu ochi rotunzi de bovina gestanta, si a lasat-o in plata altui doctor, tot chirurg: dr Draghincescu. Asta, curajos nevoie mare, a dus-o la mare, da’ iarna, sa nu-i vada nici dracu’. Da’ dracu’ tot l-a luat, si-a lasat nevasta si a luat-o pe Simonica. De tot si definitiv.
Cu statutu’ social aranjat, fata s-a pus pe facut in stanga si-n dreapta. Nu orice, barbati si bani. Si a facut destui: vreo esnpe case sparte si tot atatea apartamente si terenuri. Ca si barbatii, unele in declaratia de avere si interese, altele nu.